Bedste Stenalder Aftensmad
Spis østers, som de gjorde i Stenalderen
Efterhånden ved vi en del om, hvad stenalderfolket spiste, og helt sikkert er det, at der stod østers på menukortet.
Østers siger nogle, og får julelys i øjnene. Andre vrænger på næsen og nægter at spise dem. Sikkert er det, at stenalderfolket har spist mange. Fund at store køkkenmøddinger viser, at der er guffet mange tusinde østers omkring bålene på stenalderbopladserne. Det kan vi også gøre i dag, og hvis du syntes, at østerspriserne er lidt pebrede, kan du selv tage ud og "plukke" dem. Heldigvis bugner de danske farvande stadig med østers, men det er naturligvis nødvendigt at vide, hvor og hvordan du kommer derud. Det er også klogt at vide, hvilke måneder, der er gode til østers - det er dem med et R. Men når du har indhentet de informationer, er det på med de grønne gummistøvler, det vindtætte tøj og så gå ud til østersbankerne og samle ind.
En østers lader sig ikke bare sådan åbne. Det ved vi, der har gjort forsøget.
Takket være nutidens østersknive er de relativt remme at åbne, men sådan et stykke værktøj havde de ikke dengang. Derfor har stenalderfolket næppe stået ude på østersbankerne og spist de rå østers lige fra havet. Studier har vist, at de tog de høstede østers med hjem til bopladsen, hvor de lagde dem i gløderne. Efter få minutter på gløderne kommer denne karakteristiske schhhhhh-lyd, der indikerer, at nu har den muskel, der holder skallen lukket, sluppet sit tag. Så var middagen klar til at spises.
Hører du til den magelige slags, der ikke kan vente på at gløderne er gode nok, er det en mulighed at lægge de indsamlede østers på en brandvarm grill. Effekten er den samme, men pas på fingrene, for de er meget varme. Bon appetit.
Vi sender et stort tak til Perlen Odense, der har støttet sidens tekst. Hos Perlen Odense bestiller du et stort udvalg af perle ring varer.